Chleby chladím na mřížce a pak už jen vydržet a nesníst ještě teplé

Chtěla bych Vám ukázat jak peču doma v troubě jednoduchý pšenično-žitný kváskový chléb (bez droždí), který se vždycky povede.

Kvas

  • 1 lžíce aktivního žitného kvasu
  • 300g žitné chlebové nebo celozrné mouky
  • 300g vody

Vše důkladně promícháme a necháme zakryté kynout cca 12h.

(Připravím večer a ráno zadělávám těsto).

Těsto

všechny suroviny potřebné pro přípravu těsta na jednoduchý kváskový chléb
  • 600g nakynutého kvasu (nezapomeneme opět odebrat lžíci kvasu a uložit do lednice)
  • 700g hladké mouky
  • 300g vody
  • 25g soli

Postup

K dobře nakynutému kvásku přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto

K dobře nakynutému kvásku přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto.

Můžeme si pomoct v kuchyňském robotu.

Těsto přemístíme do větší, olejem vymazané misky a necháme kynout asi 2 hod. (Záleží na okolní teplotě a taky kvalitě kvasu).

Těsto přemístíme do větší, olejem vymazané misky a necháme kynout asi 2 hod.

V průběhu kynutí můžeme těsto 2x přeložit, tím se zpevní a výsledný chlebík bude lépe držet tvar.

Během kynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem.

Během kynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 2 díly a vytvarujeme bochníky, které dáme do připravených ošatek.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu

Je dobré je opět trochu vysypat moukou, aby se těsto k ošatkám nepřilepilo.

Chleby opět nakynou a my si můžeme rozpálit troubu

Já navíc používám bavlněnou útěrku.

Necháme kynout zakryté proti osýchání znovu asi 2 h.

těsto rozdělíme na 2 díly a vytvarujeme bochníky, které dáme do připravených ošatek

Pečení

  • Chleby opět nakynou a my si můžeme rozpálit troubu.
  • V první fázi pečení budeme potřebovat co nyjvyšší teplotu (250 -275 °C).
  • Do trouby nachystáme plech (dláždici nebo kámen), na kterém budeme chléb péct a rozpálíme v troubě předem.
  • Dospod trouby můžeme dát starý plech nebo kastrol a taky jej nahřát spolu s plechem na pečení.
  • Následuje vložení chlebů na rozpáleny plech.
  • Chleby vyklopím na pomoučenou lopatu (můžete použít pevný karton, desku..), naříznu povrch žiletkou a chleby “sešoupnu” do trouby na horký plech.
  • Ihned vleju na připravený starý plech asi 1 dcl horké vody a zavřu dvířka.
  • Vzniklá pára pomůže chlebům ještě nakynout, aby byly nadýchané a kůrka tolik nepopraská.
  • Pečení trvá v první fázi (250 – 275 °C) 10 min.
  • Poté je dobré opatrně troubu vyvětrat (vyndat starý plech) a snížit teplotu na 220 °C.
  • Dopékám ještě 30 min.

Chleby chladím na mřížce a pak už jen vydržet a nesníst ještě teplé.

jednoduchý kváskový chléb

Dobrou chuť!

smile

Recept na jednoduchý pšenično-žitný kváskový chléb (bez droždí), který se vždycky povede

Jednoduchý pšenično-žitný kváskový chléb (bez droždí), který se vždycky povede