Chtěla bych Vám ukázat jak peču doma v troubě jednoduchý pšenično-žitný kváskový chléb (bez droždí), který se vždycky povede.
Kvas
- 1 lžíce aktivního žitného kvasu
- 300g žitné chlebové nebo celozrné mouky
- 300g vody
Vše důkladně promícháme a necháme zakryté kynout cca 12h.
(Připravím večer a ráno zadělávám těsto).
Těsto
- 600g nakynutého kvasu (nezapomeneme opět odebrat lžíci kvasu a uložit do lednice)
- 700g hladké mouky
- 300g vody
- 25g soli
Postup
K dobře nakynutému kvásku přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto.
Můžeme si pomoct v kuchyňském robotu.
Těsto přemístíme do větší, olejem vymazané misky a necháme kynout asi 2 hod. (Záleží na okolní teplotě a taky kvalitě kvasu).
V průběhu kynutí můžeme těsto 2x přeložit, tím se zpevní a výsledný chlebík bude lépe držet tvar.
Během kynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 2 díly a vytvarujeme bochníky, které dáme do připravených ošatek.
Je dobré je opět trochu vysypat moukou, aby se těsto k ošatkám nepřilepilo.
Já navíc používám bavlněnou útěrku.
Necháme kynout zakryté proti osýchání znovu asi 2 h.
Pečení
- Chleby opět nakynou a my si můžeme rozpálit troubu.
- V první fázi pečení budeme potřebovat co nyjvyšší teplotu (250 -275 °C).
- Do trouby nachystáme plech (dláždici nebo kámen), na kterém budeme chléb péct a rozpálíme v troubě předem.
- Dospod trouby můžeme dát starý plech nebo kastrol a taky jej nahřát spolu s plechem na pečení.
- Následuje vložení chlebů na rozpáleny plech.
- Chleby vyklopím na pomoučenou lopatu (můžete použít pevný karton, desku..), naříznu povrch žiletkou a chleby “sešoupnu” do trouby na horký plech.
- Ihned vleju na připravený starý plech asi 1 dcl horké vody a zavřu dvířka.
- Vzniklá pára pomůže chlebům ještě nakynout, aby byly nadýchané a kůrka tolik nepopraská.
- Pečení trvá v první fázi (250 – 275 °C) 10 min.
- Poté je dobré opatrně troubu vyvětrat (vyndat starý plech) a snížit teplotu na 220 °C.
- Dopékám ještě 30 min.
Chleby chladím na mřížce a pak už jen vydržet a nesníst ještě teplé.
Dobrou chuť!
Recept na jednoduchý pšenično-žitný kváskový chléb (bez droždí), který se vždycky povede
-
Průměrné hodnocení uživatelů