pixabay.com/CC0 1.0

Příkrmy od ukončeného 4.měsíce jsou veliké téma a tak Simona – máma dvou krásných holčiček Zorky a Lottky – se rozhodla, že natočí video.

Maminka vede i svůj YouTube kanál Time for Mommy.

Simona se podělila o své zkušenosti, co se dětských příkrmů týče a samozřejmě přidala od sebe i několik rad a tipů.

Jelikož se nám video velice líbilo, chtěli bychom Vám je zde prezentovat.

 

↓ PŘEHRAJTE SI VIDEO ↓

 

 

Zde je stručnější popis, kde jsme se pokusili svými slovy popsat, co Simona ve videu říká:

 

Kdy s příkrmy začít

Ukončený 4. měsíc je nejdřívější doba, kdy se může začít s příkrmy.

Vždy ale záleží na tom, zda plně kojíte, nebo ne.


Více:

Kdy začít s příkrmy a jak na to? (alza.cz)

Smíšená strava dítěte, zavádění příkrmů – nové poznatky ve výživě kojenců (babyonline.cz)

Kdy a jak začít s příkrmy – Tereza Broschová (terezabroschova.cz)


Pokud nekojíte plně, pak se doporučuje začít již od zmíněného čtvrtého měsíce, pokud ano, pak příkrmy zaveďte klidně až od ukončeného 6. měsíce.

Začínat později se však nevyplácí, protože dítě by se v tomto období mělo potkat s alergeny, jinak hrozí v budoucnu problémy s alergickými reakcemi.

My jsme podávali příkrmy již od čtvrtého měsíce a vůbec toho nelituji.

Když Zorinka na začátku odmítala jídlo, tak jsem byla vždy v klidu, protože jsem věděla, že na testování potravin máme čas.

Vždy snědla maximálně jednu lžičku, takže to šlo velice pomalu, a já díky dřívějšímu začátku nebyla ve stresu, že dcera v rámci imunologického okénka „nestihne“ zkusit různé potraviny.

Dále se říká, že dítě je na příkrm připraveno tehdy, když vidí jíst dospělé a projevuje zájem o jejich jídlo.

 

Čím se začíná

Začíná se obvykle mrkví, protože je sladká, takže dítěti chutná.

Vždy se doporučuje testovat jednu samotnou potravinu několik dní, obvykle 2 až 3, a pozorovat, zda se dítě neosype, nemá průjem apod.

Pokračuje se bramborem, opět je dobré vyzkoušet ho podávat pár dní.

Když dítě cokoliv odmítá, nepropadejte panice, je to naprosto běžné.

U nás pomohlo, když jsem já nebo manžel před Zorinkou jedli.

Začala mít pocit, že chce také ochutnat něco dalšího kromě mléka.

Brokolice, kedlubna, cuketa a dýně se rovněž hodí do příkrmů.

Dýně dceři moc chutnala, zřejmě kvůli sladké chuti.

U brokolice se doporučuje vařit jen hlavičky, protože ty neobsahují tolik dusičnanů.

Ve chvíli, kdy dítě „zvládne“ několik druhů zeleniny samostatně a neobjeví se u něj žádná nežádoucí reakce, pak můžete začít druhy kombinovat.

Vždy bych ze začátku dávala dítěti čerstvou zeleninu a pokud mu sedne, můžete přejít i k mražené.

Ověřte si ale, že je skutečně kvalitní, nekupujte žádné podivné zmražené „hroudy“, zelenina by měla být sypká.

Ne vždy je to pravidlo, ale dobrým ukazatelem bývá i cena.

Pochopitelně nejlepším řešením je vlastní zelenina ze zahrádky.

 

Dochucování

Příkrmy nikdy nedochucujte solí, cukrem ani pepřem.

My si to často neuvědomujeme, ale například mrkev je sladká sama o sobě a obecně mají různé druhy zeleniny svou typickou chuť, jen se nám to tak nezdá.

 

Jak příkrmy připravovat?

Rozhodně doporučuji přípravu jídla v páře.

Na rozdíl od vaření ve vodě pára nelikviduje vitamíny.


Více:

Které způsoby přípravy jídla jsou pro děti nejzdravější? (hamanek.cz)

K vaření na páře nepotřebujete parní hrnec (decodoma.cz)

Vaření v páře – zachovává vitamíny a dělá jídlo zdravější (mimikucharka.cz)


Pokud ale vaříte příkrmy klasicky v hrnci s vodou, pak dejte alespoň pozor na to, aby zelenina nebyla rozvařená a příliš měkká.

Stále se vedou debaty o tom, jakou vodou vlastně používat.

Já jsem kupovala kojeneckou, protože jsem té kohoutkové nevěřila.

Nakonec zakápněte příkrm trochou olivového oleje, ten je důležitý pro uvolnění vitamínů.

Existují totiž vitamíny, které se rozpouští pouze v tucích, takže bez přidaného oleje by se nijak nezužitkovaly a nemohly by být prospěšné.

 

Uchovávání příkrmů

Abych nemusela pokaždé připravovat jídlo znova, uvařila jsem do zásoby a příkrmy zamrazila.

Zorinka jedla opravdu málo, takže jsem uvařenou mrkve rozdělila na porce o dvou až třech lžičkách a takto vytvořené porce dala do mrazáku.

Pokud nemáte k dispozici tvořítka na led nebo spoustu malých krabiček, pak stačí vzít jednu větší a vytvořit na jejím dnu „kopečky“ rozmixované mrkve o pár lžičkách.

Vždy před jídlem jen „kopeček“ odeberete a nemusíte celý obsah krabičky neustále rozmrazovat a zase zamrazovat.

Zbytečně by se tam množily bakterie a na to jsou děti velmi háklivé.

 

Jak příkrmy podávat

Nikdy miminku nedávejte příkrm v lahvičce.

Nejde jen o to, aby se naučilo přijímat nové chutě, ale je i důležité naučit ho pracovat se lžičkou.

Po příkrmech by mělo pochopitelně přijít i kojení.

Na to nezapomínejte, protože by miminko jinak mělo hlad.

Nejsem si jistá, jak to je s dětmi, které jsou na umělé výživě, ale myslím si, že i u nich by mělo dojít k dokrmení mlékem.

 

Pití

Společně s příkrmy můžete začít podávat i čaje. Kojené děti nemusí pít nic dalšího kromě mléka, ale při zavedení příkrmů se vyplatí podstrčit dítěti vodu či čaje.

Na pití jsme vybrali dětskou lahvičku značky Farlin z obchodu Malvík a potom ještě jednu od firmy Suavinex.

Na počátku je nejlepší gumová savička, protože je určitě do pusy příjemnější.

Dítě ji kouše a cucá, což ulehčuje pití.

 

Židle

Seznam nejlepších jídelních židlí pro děti

Dětské jídelní židličky: test a recenze 👍 | Jakou vybrat?

Hledáte recenze nebo test na dětské jídelní židličky? Možná nemáte ponětí, jakou vybrat. Nebojte, nejste jediní. Dnešní nabídka je nesmírně široká - existuje nespočet značek, ...

Z vlastní zkušenosti vím, jak je židle důležitá.

Často dochází k tomu, že miminko začne plivat, sahat do jídla a Vy tak musíte uklízet všechno kolem.

Asi si sami umíte představit, jak by vypadal například gauč, kdybyste krmili dítě na něm.

My jsme z tohoto důvodu koupili jídelní židličku CAM s medvídkem, která je omyvatelná, má pětibodový úchytný systém a odnímatelný pultík.

Dole se nachází úložný prostor a židličku můžete polohovat, takže miminko klidně může sedět nebo pololežet.

I výška je nastavitelná a kdybyste se rozhodli se židličkou někam cestovat, dá se složit.

Pro lehčí manipulaci je vybavena kolečky, která ale můžete zafixovat (stejně jako například u kočárku).

 

Nádobí

Nejdříve jsme pořídili plastovou mističku Farlin, ale ta nám moc nevyhovovala.

Později jsme koupili set z tvrdšího plastu, který nám docela dlouho vydržel, jednalo se o mističku a talířek od Done by deer.

Dělají hezký design, ale není to samozřejmě úplně nutné.

Mnohem důležitější je lžička.

Tu dáváte dítěti na rozdíl od dalšího nádobí přímo do pusy, takže má na něj mnohem větší vliv.

Rozhodně pořiďte plastovou či gumovou lžičku, jsou bezpečnější.

My máme kombinaci obou materiálů a vnitřek lžičky mění po tom, co se zahřeje v jídle, barvu.

Chtěla jsem takovou lžičku proto, abych věděla, jak je to s teplotou jídla.

Ale později jsem zjistila, že mi to stejně nic o přesné teplotě neřekne.

Vidím pouze to, zda je jídlo ohřáté, nebo ne, ale to je vše.

 

Bryndák

Bryndák je naprosto nepostradatelná věc.

Látkové vůbec nekupujte, ty se nám neosvědčily.

Když bude jíst dítě barevné potraviny jako mrkev nebo dýni, uvidíte, že látkový bryndák bude okamžitě špinavý a nejde to jen tak jednoduše vyprat, někdy se skvrn dokonce nezbavíte vůbec.

Proto bych se přimluvila za plastové typy se žlábkem.

Až miminko dojí, jednoduše vysypete zbytky ze žlábku a bryndák opláchnete.

My máme značku AVENT a kupovali jsme ho v Malvíku.

Dobrou alternativou, která bude pohodlná zejména oplácanějším dětem, je gumový bryndák Tommee Tippee.

Vyrábí se z měkčího materiálu, zapínání je více variabilní, a navíc jde i lépe srolovat například na cesty.

 

Maminka Tereza: Proč a jak vařm domácí příkrmy a obědy

Pro miminka od 6 měsíce

Dalším velice povedeným videem je příspěvek maminky Terezy.

Tereza vaří příkrmy a obědy pro své miminko doma a zda se podělí o své názory a postřehy.

Recepty jsou vhodné pro děti od 6 měsíce.

 

↓ PŘEHRAJTE SI VIDEO ↓

 

 

Níže sjme se Vám pokusili prezentovat obsah videa Terezy:

 

Proč příkrmy připravovat doma

Náš syn jí obědy již od 6. měsíce, konkrétně příkrmy z masa a zeleniny.

Proč preferuji domácí příkrm?

Prvním důvodem je cena, protože jedna skleničková porce stojí od 20 do 40 Kč, zatímco jídlo uvařené doma je levnější.

Navíc kupované příkrmy jsou podle mě méně kvalitní.

Když vařím, mám plnou kontrolu nad tím, co do toho dávám, jak dlouho se to tepelně upravuje a podobně.

Znám například původ olejů, místo sušených bramborových vloček používám brambory a nepřidávám do jídla žádné náhražky.

 

Jak příkrmy připravuji?

1. Začínám oloupáním a nakrájením veškeré zeleniny.

2. Pět větších brambor oloupu a nakrájím, to samé udělám se zhruba šesti kusy mrkve.

Není nutné to krájet příliš nadrobno, protože se bude vše poměrně dlouho vařit. Brokolici rozdělím na růžičky.

3. Nakrájím i maso, například kuřecí prsa a přední hovězí, a zbavím ho viditelných blan.

Od 6. měsíce můžete použít i kedlubnu, cuketu, dýni, květák, pórek, petržel, rýži a pohanku, králičí či krůtí maso a vařený žloutek.

Od jednoho roku už děti mohou jíst sladkovodní ryby.

 

Vaření

1. Do vroucí vody v tlakovém hrnci (od Tescomy) dám hovězí, protože to se bude vařit nejdéle.

2. Po 20 minutách už přidávám další ingredience, tedy kuřecí, brambory a mrkev, a vše promíchám.

3. Vařím opět dalších 20 minut a následně přidávám brokolici a mraženou kukuřici.

4. Vše ještě krátce povařím, zhruba 10 minut, a nakonec do vroucí vody přidám ještě rukolu, aby se spařila.

Kdybych ji dlouho tepelně zpracovávala, tak si nezachová vitamíny.

5. Trošku vývaru odleji, schovám ho, a přidám malinko olivového oleje.

6. Po rozmixování zkontroluji hustotu a když je příkrm moc hustý, naředím ho zbytkem vývaru.

Pro malé děti doporučuji rozmixovat úplně vše, starším není nutné mixovat vše dohladka, naopak můžete nechat pár větších kousků.

Osvědčily se mi plastové misky a kontejnery z Tesca, do kterých příkrmy rozdělím.

Tyto mističky se dají bez problému skladovat v mrazáku, odkud je vždy jen vytáhnu a naservíruji synovi oběd.

 

Maminka Zuzka: “My jsme začali dávat dceři příkrmy ve čtyřech a půl měsících”

Maminka se jmenuje Zuzka.

Jení dcerka se jmenuje Zuzka…

A s příkrmy začaly asi ve 4 a půl měsíce miminka.

 

↓ PŘEHRAJTE SI VIDEO ↓

 

 

Je to další hezké video od Zuzky (její YouTube kanál se jmenuje Zuza & Zuza).

Níže jsme se pokusili Vám přiblížit ve zkratce, co Zuzka ve videu řiká:

Vítám Vás u tématu příkrmů.

Sami zřejmě víte, že je to téma poměrně kontroverzní, takže má doporučení berte s rezervou, chtěla bych se s Vámi podělit pouze o své zkušenosti.

My jsme začali dávat dceři příkrmy ve čtyřech a půl měsících, protože se řídíme teorií imunologického okénka, která praví, že by dítě mělo vyzkoušet různé alergeny do půl roku věku.

Takže toto video bude o příkrmech od čtyř a půl do šesti měsíců, protože po šestém měsíci je toho podstatně víc.

Z 90 % jí Zuzanka vařené příkrmy a zbytek tvoří ty kupované.

Myslím si sice, že jsou méně kvalitní, některé mi ani vůbec nevoní, ale na druhou stranu si musí zvyknout jíst i kupované jídlo. Ne vždy je možnost uvařit doma.

 

Kolik toho dítě sní

To, že jsem začala dceři dávat příkrmy ve čtyřech a půl měsících, považuji za výhodu, protože když toho Zuzanka moc nesnědla, vždycky jsem si říkala, že má ještě čas všechno postupně ochutnávat.

Kdybych zavedla příkrmy později, možná bych se cítila pod tlakem.

Na začátku snědla 20 až 40 ml, na šesti měsících pak 60 až 80 ml.

Některé děti sní více, ale já jsem ji nechtěla do ničeho nutit, abych jí jídlo zbytečně neznechutila.

 

Zelenina

Začala bych zeleninou.

Říká se, že když dítě nejdříve zkusí ovoce, tak mu zelenina moc nechutná.

Nevím, zda je toto tvrzení pravdivé, ale raději jsem se tím řídila.

Nicméně asi pravdivé bude, protože naše Zuzanka má opravdu raději ovoce.

Začala jsem tedy vařit zeleninu k obědu, konkrétně zeleninovou polévku, ale hodně hustou, spíše krémovou.

Řídká polévka by se špatně dávala miminku na lžičce do pusy.

Nikdy nevařím velké množství jídla do zásoby, protože sama nemám ráda jídlo z mrazáku a například zmražené brambory jsou podle mého názoru opravdu odporné.

Proto vařím vždy na dva dny, jednu porci sní dcera hned a druhou dám do lednice.

Pokud zrovna množství neodhadnu, pak zbytek zamrazím a máme zásobu pro případ, že bych například nestíhala vařit.

Vaření na dva dny se vyplatí i proto, že alespoň máte šanci poznat, zda dítě nemá alergii na nějakou látku, která se do jídla přidala.

 

Příprava zeleniny

Nemám žádný speciální recept ani postup na vaření polévky.

Vždy používám normální hrnec, dám do něj trochu vody a zeleninu nakrájenou na malá kolečka.

Vše zhruba čtvrt hodiny vařím a poté rozmixuji.

K tomu používám klasický mixér nebo tyčový mixér.

Rozmixovaný příkrm dám do malé plastové krabičky, já konkrétně používám AVENT misky.

Ty mám ráda, protože je na nich ryska, takže pak přesně vím, kolik toho Zuzanka snědla.

Použít ale můžete pochopitelně jakýkoliv jiný obyčejný plastový kontejner.

 

Složení zeleninových příkrmů

Základem příkrmu jsou vždy brambory, nebo mrkev.

Dále přidávám to, co zrovna máme doma.

Dcera již ochutnala:

  • batáty
  • lilek
  • cuketu
  • kedlubnu
  • brokolici
  • květák
  • hlávkový salát
  • ledový salát
  • mražený hrášek
  • malý kousek petržele a celeru

Na konci mixování je dobré zakápnout příkrm ještě trochou olivového oleje, protože některé vitamíny se rozpouští výhradně v tucích.

 

Další složky zeleninových příkrmů

Poté, co si Zuzanka zvykla jíst zeleninu, jsem začala připravovat příkrmy obsahující další složky.

Například do příkrmů dávám zvlášť uvařený žloutek, který následně ve směsi zeleniny rozmixuji.

Zkusila jsem také maso, zejména to libové jako je kuřecí, krůtí a králičí.

Pokud vařím maso, dám ho do hrnce jako první a zeleninu přidávám až později.

Jídlo nikdy nekořením.

 

Ovoce

Po třech týdnech jsem začala dceři servírovat i ovoce, a to jako dopolední svačinu.

Sama si ovoce často dávám, takže máme doma smoothie maker.

Nemusela jsem tím pádem kupovat žádný speciální mixér pro děti.

Většinou mixuji to, co je zrovna doma, především banán a jablka.

Dále jsem kupovala hrušky, meruňky, broskve, maliny a jahody.

U ovoce jako jsou maliny a jahody bych doporučila propasírovat nejdříve plody přes sítko, abyste se zbavili zrníček.

A u zavádění cizokrajného ovoce ho vždy nejdříve spařím teplou vodou.

Snižuje se tak riziko alergické reakce a pokud je vše v pořádku, další den dávám ovoce již čerstvé.

Ze zmíněného ovoce jsem si nejvíce oblíbila banán.

Je to skvělá svačina na cesty, po sloupnutí ho můžete po malých kouscích vydlabávat lžičkou a hned dát dítěti.

 

Lepek

Lepek jsem zavedla zhruba v pátém měsíci.

Nejdříve jsem dala Zuzance rohlík, který ale spíše žužlala a já si tak nebyla jistá, zda vůbec něco snědla.

Abych měla jistotu, že skutečně přišla s lepkem do styku, přidala jsem jí spařené a namixované vločky do zeleninového příkrmu.

 

Lžičky

Vím, že se v rodičovských kruzích často řeší, jaké lžičky používat, aby dítěti opravdu vyhovovaly.

Já jsem to nijak neřešila a koupila víceméně první, které mi přišly v dm drogerii pod ruku.

Dále máme druhý typ lžiček, které se dávají do praktického uzavíracího krytu z plastu.

Zaprvé máte jistotu, že je dítě nebude olizovat hned poté, co se volně válely někde v kabelce, a zadruhé je můžete do krytu dát i po snědení příkrmu, takže si nezašpiníte tašku.

 

Krmení

Dceru krmím buď v lehátku, u kterého sedím, nebo na klíně.

Moje babička mi poradila takový jeden trik, jak nakrmit miminko, aniž by šermovalo rukama.

Vždy si posadím dítě na jednu svou nohu tak, aby bylo bokem ke mně.

Jednu jeho ruku dám za moje záda a druhou mu zvládnu svou rukou držet.

Moje druhá ruka tak zůstává volná a já můžu dceru bez problému krmit.

 


ZKUSTE TAKÉ:

Dej vědět ostatním